Podstawy gotowania

przez w Gastronomia, Informacje na Kwiecień 26, 2011

Nie wszyscy mają odwagę na eksperymentowanie w kuchni, a szkoda. Gotowanie może być przyjemnością zarówno dla nas samych jak i dla naszych bliskich, których można w taki eksperyment włączyć. Szczególnie dzieci lubią pomagać w kuchni. Dobre jedzenie a przynajmniej nadzieja na takowe, przyciągnie nawet bardziej opornych członków rodziny.

Przede wszystkim trzeba wcześniej wybrać ciekawy przepis a następnie zrobić zakupy, nic tak nie rozprasza i nie zniechęca jak braki w kuchni, czy to w produktach czy też naczyniach. Gdy zgromadzimy wszystkie potrzebne rzeczy, możemy zacząć się bawić w gotowanie, będziemy zaskoczeni ile to sprawi nam przyjemności. Nie warto zniechęcać się, gdy na początku natrafimy na mniejsze czy większe przeszkody, naprawdę, efekt końcowy, wynagrodzi nam wszelkie trudy.
O jednym trzeba pamiętać, że na początku wybierać przepisy łatwe i ściśle trzymać się zaleceń. W innym przypadku może nas spotkać przykre rozczarowanie, gdy pierwsza próba zakończy się klapą. Oczywiście sporą cześć potraw można uratować, gorzej jest to w przypadku wypieków, gdzie bardzo wiele zależy od tego jak wymieszamy składniki i w jakich proporcjach, żeby nasze ciasto wyrosło i było smaczne. Ale ciasta to wyższa szkoła jazdy, wielu naprawdę dobrych kucharzy, nie potrafi piec ciast. Nie chodzi tu o to że, nie próbowali, ale po prostu nie wszyscy mają na tyle cierpliwości i precyzji by porywać się na wypiek ciast. Jeśli brak nam doświadczenia w kuchni, ciasta zdecydowanie bezpieczniej jest kupować, po prostu. Wyjątkiem są naprawdę proste przepisy kulinarne, gdzie bez względu w jakiej kolejności dodamy składniki, ciasto i tak nam wyrośnie. Niestety takich ciast jest bardzo niewiele. Chcąc w kuchni się dobrze bawić lepiej gotować potrawy, piec mięsa, dusić, smażyć. To jest zdecydowanie prostsze.

© 2011 – 2014, trynid. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Dodaj komentarz